Translate

sobota 4. dubna 2015

Anita Blake 15 - Harlekýn


Název : Harlekýn / The Harlequin

Série : Anita Blake 16.
Autor : L. K. Hamilton
Nakladatelství : Epocha



Anotace : 


Moc Sainlouiských upírů stále roste a zvěsti o nových schopnostech vládce temnot Jean-Clouda i jeho lidské služebnice Anity Blakeové se šíří až za oceán.

Zastánce tradičního řádu však stejně tak znepokojující poměry ve zdejší Církvi věčného života, která porušuje tisíciletá pravidla a snad i ohrožuje bezpečné soužití upírů a lidí.

Když se ve městě objeví záhadní Harlekýnové, legendární a přísně utajovaní upíří strážci pořádku, nikdo netuší, proti komu se mocní z Evropy rozhodli zasáhnout.

Pro Anitu zmítanou věčnými proměnami nevyzpytatelné sexuální magie i politickými spory mezi jednotlivými skupinami kožoměnců, je to jen další komplikace, kterou teď opravdu nemá zapotřebí...


Recenze :

Kupodivu musím říct, že mě tato kniha velice překvapila. Jistě jsme si už všichni zvykli na dosti osobitý styl psaní této autorky, kdy kniha od knihy je spíše plná sexu o dvou a více partnerech a řešení jakéhokoliv problému je až to druhořadé, co se zmíní občas jednou za pár stránek mezi řádky. 
Pokud by to bylo o procentech, jsem ochotná si tipnout, že 10% Anity a 90% sexu je poslední dobou u této autorky naprosto normální a ještě můžeme být rádi.
Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že tuto knihu autorka psala stejným stylem, jakým začala celou sérii, i když pravda kvalitou děje je to podprůměrné, než počátek této série. 
Se sexem se tam ( s ohledem na předešlé díly) prakticky skoro nesetkáme, ale za to se plně soustředí na aktuální malér. Příběhy o divokém honu známe skoro všichni, kdo rádi čteme. Obvykle se jedná o přízračný průvod uhánějící po obloze, kdo se k honu přidá, již nikdy se nesmí vrátit zpět do světa lidí. 
Krom jediného „dne“, kdy je toto povoleno. Zde to autorka vzala trošku odjinud a musím říct,že se mi její pojetí líbilo, sladila ho s upíry a nadpřirozenem tak, aby kniha dávala smysl. 
O „návštěvě“ se nesmí hovořit, dokud je nezkontaktují a i pak o nich smějí hovořit jen ti zasvěcení po dobu, než znovu odjedou „o dům“ dál. Přiznám se, že jsem chvílemi měla tendenci dívat se na hlavní obálku, zda je to opravdu ta série o Anitě Blake a zda to opravdu píše stejná autorka. 
Kniha se četla snadno, člověk krásně zapadl do děje. Konečně se i rozřízl vztah mezi Anitou a Richardem, na což mnoho z nás čekalo už delší dobu. Anita se stala kupodivu vyrovnanější , tedy na její poměry :D
I Dolph se tam mihnul a jak jinak, opět jako hysterka v mužském podání. Nicméně i on podle mě udělal pokrok.
Pravda, tentokrát je to psáno trošičku jinak, než na co jsme si zvykli , ale nemyslím si, že by to sérii a knize zvlášť ubralo body, byla to spíše oddechovka od jedné honičky ke druhé. Nebylo potřeba přeorientovávat se z jednoho problému na druhý během dvou řádků. Otázkou ovšem je, jak hodlá autorka v této sérii pokračovat. Jestli se bude držet tohoto způsobu psaní, budu jen ráda. 
Kdybych nebyla tak nadšená ze změny směru psaní asi bych fňukala, že už nehrozí, aby Anita pracovala na případech s Dolphem, tato možnost je pohřbená díky tomu, že všichni už vědí, že Anita už není ta holka nejdřív příšeru rozstřílej a pak se teprve  ptej. Asi jediná naděje je, pokud by se alespoň více řešily případy z oživování, ale tomu se už posledních pár dílů autorka nevěnuje.
V tomto díle se na chvíli na scénu vrátí i několik dalších lidí, což jedině vítám, jelikož u některých z nich mě opravdu zajímalo, jak asi pokročili ve svém „životě“.
Jediné, co mě mrzí je to, že kniha byla poměrně útlá. 
Snad takto nebude pokračovat i v dalších dílech. 
Jinak vřele doporučuji, za přečtení to stojí. :)








Žádné komentáře:

Okomentovat