Translate

úterý 8. září 2015

Věk X . 01 - Šachovnice bohů


Název : Šachovnice bohů / Gameboard of Gods

Série : Věk X (01.)
Autor : Mead Richelle
Nakladatelství : Domino




Anotace :


Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá.

V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.

Mea byla vychována jako příslušnice aristokratické kasty, ovšem nyní je členkou nejelitnější a nejděsivější jednotky v armádě. Vyniká nejen uměle vylepšenými schopnostmi a reflexy, ale také mrazivě dokonalou krásou, což je paralyzující kombinace - zejména pro samotného Justina.

Společně jsou nasazeni k případu rituálních vražd a oba si brzy uvědomí, že je jejich pátrání vystavilo strašlivému nebezpečí. Jak totiž jejich vyšetřování pokračuje, shlukují se kolem nich neznámí nepřátelé. Justinovi a Mae se brzy potvrdí neblahé tušení, že kdesi v neznámu se chystají k úderu tajemné mocné síly : vyčkávají na svou šanci zmocnit se vlády nad světem. A pokud se jim to nepodaří, lidé se stanou pohými figurkami na šachovnici samozvaných bohů.




Recenze : 


Autorka známá především svou upírskou ságou tentokrát sáhla po jiném nadpřirozenu. 
Musím přiznat, že jsem zpočátku měla jisté obavy, jelikož se už mnohokrát prokázalo, že ne každému autorovi sedí více témat a následně je z toho fiasko.
S pokorou přiznávám, že jsem se tenkrát pletla. První díl série mě velice zaujal. Jsem člověk, který miluje mytologii a nordickou mytologii zvláště. Překvapilo mě, že v dnešní době se jakýkoliv autor rozhodne psát právě o této mytologii a tak jsem s hrůzou čekala, jak dané božstvo vykreslí. Samozřejmě, že celá kniha není jen o nordické mytologii, vracejí se postupně všechna božstva, která si hledá své stoupence.
Jako prakticky u každého prvního dílu jakékoliv série je děj zpočátku nudný a těžko se v něm vyznává. Jakmile člověk ovšem pochopil alespoň základní informace ohledně technologie, božstva, a vyznal se v rozložení světa děj prakticky hltal. Ano, byly tam menší nevychytávky, ale ty se daly snadno přejít.
V dnešní době je velice málo lidí, kteří tuto mytologii znají a tak pro ně bude bůh hlavního hrdiny záhadou až do následujícího dílu. Nicméně musím přiznat, že právě společníci, kteří náleží danému bohu byli vyobrazeni dokonale. Humor, který autorka tak často využívá obstarávají právě tito dva havrani.
Vyspělá technologie versus božstvo, to by byl oříšek asi pro každého spisovatele, Mead Richelle se toho ovšem nebála a vyhrála tím na plné čáře.
Ačkoliv jednu výtku bych měla, naši dva hlavní hrdinové až moc připomínají Adriana a Sydney ze série Pokrevní pouta. Ale není to nic, co by se nedalo překousnout, holt taková menší vykrádačka sebe-sama.  Co se týká detektivní části ani ta nebyla úplně vychytaná, ale dalo se to číst a děj jak jsem se už zmiňovala se doslova hltal. 
Pokud bych měla porovnat Pokrevní pouta s touto sérií , tato by to u mě vyhrála na plné čáře. 
Kniha je velice čtivá a neschází v ní ani humor, napětí, nenávist či strach. Je zajímavé pozorovat jak se Justin March snaží obejít veškeré podmínky, které si domluvil s bohem a po jejich splnění by mu měl sloužit. Zvlášť, když vyhýbat se božstvu je pro něho při jeho profesi velice těžké, ba přímo nemožné.
Oproti tomu Mae Koskinenová nemá to „štěstí“ vědět o tom,že se světem opět prohánění božstva dávno zapomenuta a tak jí čeká dlouhá cesta, než si uvědomí proti komu doopravdy stojí.
Popírání nás provází prakticky celou knihou, napsanou opravdu kvalitně.
Další díl rozhodně nenechám ležet ladem, naopak se na něho těším.
Vřele všem doporučuji 


Žádné komentáře:

Okomentovat