Translate

úterý 7. října 2014

Padesát odstínů - 2. Padesát odstínů temnoty

Padesát odstínů temnoty / Fifty Shades Darker

Série : Fifty Shades / Padesát odstínů

Autor : E.L.James

Nakladatelství : XYZ

 

Anotace :

Poté co Anastasia Steeleová na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj stále nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje. Postupně odhaluje všechna tajemství a zjišťuje, že jeho padesát odstínů šedi je temnějších, než si kdy dovedla představit. A zatímco Christian bojuje se svými démony, Ana musí učinit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě…

Recenze : 

Druhý díl trilogie byl pro mě zajímavější. Počáteční "oťukávání" už bylo pryč a slzavé údolí z rozchodu taky.
Konečně se Christianův příběh o trochu víc rozebral a dalo se tím víc pochopit, proč nikdy nezažil normální vztah.

Sexuální scén taky neubylo, právě naopak, zároveň jsou více propracovanější a více lákavé. Začali si i více důvěřovat a otevřeně si říkat, co v danou chvíli chtějí prožít, což v reálu dělá málokdo.

Setkání s paní "Robinsonovou" jsou přiměřené k situaci a při jejich posledním setkání jsem litovala, že tam nemůžu být osobně :D
Kniha je plná rozporuplných emocí, včetně zuřivé nenávisti. Všechny scény na sebe krásně navazují.

Kromě zápletek s Elenou (paní "Robinsonovou") najdeme i další, ať už psychicky narušenou Leilu, která začala být labilní po úmrtí svého milence a která se rozhodla zjistit, proč Anna může tolik věcí, které ona v době kdy dělala sub Christianovi nesměla. Její vloupání, ničení "Anniného" majetku a návštěva u Anny doma s revolverem byly napsány se správnou dávkou napětí.

Co se týká zápletky v podobě Jacka, Anniného šéfa, tak té vytknout také nic nemohu. Sexuální harašení s notnou dávkou agrese v práci byla napsaná neuspěchaně a až na menší zmatek v době, kdy se odehrává,což bude asi nechtěným chaosem překladatelky, byla promyšlena na jedničku.

Anna ukázala, že se tak snadno nezhroutí, což oceňuju už jen z důvodu toho, že většinou je žena brána coby křehká květinka, která se neumí o sebe pomalu ani postarat. A Christianova reakce byla přesně dle očekávání. I Taylor se více projevil.

Překvapující byla i scéna s psychickým zhroucením Christiana a Anniné duchapřítomné "záchrany", končící poněkud neobvyklou žádostí o ruku. Promyšlený dárek k Christianovým narozeninám a jeho reakce na něj, mě rozesmála.

Každopádně za nejemotivnější scénu považuju ztraceného Christiana s Charlie Tangem. Není nic horšího než mít strach o člověka, kterého milujete! Ve scéně se setkají s Annou v bytě všichni z rodiny a neschází i přátelé. Scéna je dojemná a tok Anniných myšlenek s chováním vystižený velice dobře. O šoku navráceného Christiana nemluvě. :D

Strach a vztek , který pociťovala Anny nejlepší kamarádka Kate, když vyslídila onu smlouvu o sub vztahu by pochopil každý, nicméně protireakce Anny s Christianem pro mě byla taková špatně ztravitelná. Asi bych si jí představovala malinko jinak napsanou, ale to je opět jen věcí názoru.

Nejvíc vzteku a nenávisti najdeme až na konci knihy, kdy snoubencům všichni blahopřejí, až na nepříčetnou Elenu, která díky svému vzteku a nenávisti zapříčiní, že se o jejím pedofilním vztahu dozví Grace. Bylo to napsáno dobře, jen já bych jí asi místo facky ubalila pořádné pěstí. :D

Čili můj názor na knihu je pozitivní. Ačkoliv dávám přednost jinému žánru, tato trilogie mě zatím číst velice bavila. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat