Translate

neděle 28. září 2014

Upíři z Chicaga - 2.Kousnutí páteční noci

Kousnutí páteční noci / Friday night bites

Série : Upíři z Chicaga (1.)

Autor : Chloe Neill

Nakladatelství : Fantom Print

 

ANOTACE

Deset měsíců poté, co upíři odhalili smrtelníkům v Chicagu svou existenci, si coby celebrity užívají pozornost hodnou hollywoodských hvězd. Jakmile se však lidé dozvědí o jejich Mejdanech - hromadných večírcích, kde upíři hodují a kam si za tímto účelem vodí smrtelníky jako dobytek - začnou obyvatelé města brousit kůly.
Nyní záleží na novopečené upírce Merit, aby se znovu spojila se svou snobskou rodinou a fungovala jako prostředník mezi lidmi a krvesaji, a aby další nechutné detaily upířího života nepronikly do médií.
Někdo si však mír mezi nimi nepřeje - někdo, kdo v sobě chová dávnou zášť…

_____________________________________________________________

RECENZE

Musím přiznat, že autorka i na dále zachovala svůj výjimečný styl psaní. Čili jsem se mohla probírat Meritinou osobností, vztahy s rodinou a o jejím strachem, že je s ní coby upírkou něco pokaženého a nepodařilo se jí s ní splynout.

Tato autorka je pro mne opravdu milou a vítanou změnou. Líbí se mi, jak i nadále prezentuje upíry, jako bytosti, které sice nejsou lidé, ale přesto jim uchovává lidskou povahu a pocity. Tak jako u lidí najdeme povahu milou, přátelskou a bojácnou, tak i "zmije", které rády škodí a to i jen pro pobavení a pocit z toho, že mají tu moc.

I v otázce lásky, je ponechala v lidských měřítcích. Srdce ji táhne k jednomu, i když ví, že jí bude bolet srdce, ale je nucena být s jiným, který jí dává přesně to, co by si přála od svého vyvoleného. Ví, že takto to dál nepůjde a snaží se to řešit a hlavně přitom neublížit. I tady se setkáváme s každodenní realitou dnešního světa. Je prostě nemožné cítit lásku tam, kde neproběhla ta "jiskra", i kdyby jste se stokrát snažili.

Její vědomí toho, jak je mladá, zranitelná a nezkušená, i když je jí 28. let, se mi líbí, snaží se seč může, aby dosáhla na své cíle a neklesla před sebou samotnou. Postava se prakticky vyvíjí sama od sebe a člověka, který knihu čte nemůže jinak, než s ní vše prožívat, ať soucit, radost či se společně s postavou vztekat nad nespravedlností světa.

V tomto díle i autorka konečně poodhalila, proč je Merit taková, jaká je a i její prapodivnou proměnu. Přiznám se, že mě ta odpověď, kterou "nám" poskytla uspokojila jen z části, nicméně na druhou stranu nepochybuji, že nám další část skládačky naservíruje v dalším díle, který netrpělivě očekávám. Jedno se autorce musí nechat, i bez hromady dialogů se jí daří - alespoň u mne - příběhem upoutat a knihu doslova hltat.

Nadále se střeží tomu, aby zabřehla do standartních povah upírů a knih o nich obecně, a právě to mě na této sérii asi nejvíce láká. Pravda, v tomto díle si v podstatě ihned domyslíte, kdo je hlavou veškerých manévrů, které mají vést k válce nejen nadpřirozena, ale i vůči lidem. Obtížněji se už ale řeší a pátrá, kdo je spolupachatelem a jestli je jen jeden či více.

Zároveň už se konečně pomaličku dostáváme i k dalším bytostem z říše nadpřirozena, čili počítám, že brzy se na nás autorka vytasí s pěkným klubkem problémů a dohad. Už teď ostatně nám v této knize dává několik "hádanek", aby nám nasadila brouka do hlavy a nás tak donutila sedět s očima přilepenýma na stránky připravovaných knih, kde netrpělivě sledujeme přesné datum vydání.

Alespoň u mě to tak je, jelikož vytvořit napětí, co se bude dít dál a najednou zjistit, že se víc dozvím o dané věci, kterou právě probírali až v dalším díle, mě málem přimělo neartikulovatelně vrčet a brblat. :D

Čili nezbývá, než doufat, že následné díly této série na sebe nenechají dlouho čekat, jelikož přiznávám, že například pro mě, vydání dalšího dílu bylo i včerejší den pozdě :D

Knížka je k dostání na portálu Knihy.idnes a knihu najdete přímo zde

Příjemné čtení Vaše Monyta

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat